LOGGER32

LOGGER32

Al een tijdje gebruikte ik als logboek VQlog van EA6VQ versie 3.0b, dit programma bezit erg veel mogelijkheden om vooral awards mee te beheren. Het is ook een zeer eenvoudig in gebruik. Het nadeel is dat je een key moet kopen, die je toegezonden krijgt via email als hij de betaling binnen heeft gekregen. En dat werkt allemaal vrij goed. Een nadeel is ook dat je maar twee jaar updates kan ophalen, hierna mag je opnieuw betalen. Alleen de updates laten wel erg lang op zich wachten.EA6VQ zal het vast wel druk hebben. Want het afgelopen jaar is er geen update geweest van het programma. En stilstand is achteruit gang.

Een paar gebruikers mogelijkheden mist het programma toch wel. En bij het inlezen van ADIF bestanden laat het wel eens een steekje vallen. En dat is erg lastig. Vooral bij het verwerken van contestlogs naar je logboek toe. Dus tijd om eens verder te kijken naar een ander logboek.

Zo kwam ik op internet er logboek programma tegen. En die was geheel nog gratis te gebruiken ook. En tevens wordt er nog aan het programma geschreven. Dus de ontwikkeling gaat gewoon door. Het is Logger32 van K4CY.

Nieuw is deze log software niet helemaal. Het is al drie jaar in ontwikkeling, via Logger16 zijn ze nu aangekomen bij Logger32 versie 3.6.0. Het is door de jaren heen wel aangepast aan de behoefte van de gebruiker. Logger32 is geschreven door Bob Furzer K4CY, en hij wordt geholpen door vele medeamateurs. In dit verhaal zal ik mijn ervaring vertellen met dit programma:

Zo is eigenlijk aan alles gedacht: bediening van de rotor, bediening van de zendontvanger, koppelingen met cluster (via packet en internet), gegevens opzoeken via QRZ en Buckmaster, printen van QSL labels, een cw-machine, voilerecorder, SSTV, PSK, RTTY, award aanvragen, eQSL, LOTW, en zo kan je wel even door blijven gaan. Buiten dit alles heeft het programma een nadeel. Je hebt wel er MS Excel voor nodig. Dat is dan ook de enigste nadeel van het programma. Maar ook het MS Excel staat tegenwoordig op bijna elke PC. Het voordeel van MS Excel is dat je de overzichten van je log ook als losse file kan opslaan.

Een ander nadeel is dat je voor de contesten nog steeds een ander programma moet gebruiken. Maar daar is het GENlog versie 6.55 van W3KM een goed contest programma, en de goede combinatie voor. Immers kunnen beide programma's goed over weg met ADIF formaat. Dus het uitwisselen van gegevens gaat bijzonder goed. Ik heb dat wel eens anders meegemaakt met VQlog. Rapporten die verdwijnen, soms zelfs dat calls verminkt worden. Maar dat is bij Logger32 mij nog niet overkomen. Je kan wel contesten met Logger32, alleen de multi-punten worden niet bijgehouden. En dat is dan achteraf rekenen geblazen. Daarom moet je wel een tweede programma er naast te gebruiken voor het contesten. Genlog gebruikte ik al langer, deze ondersteund vele contesten en tevens omdat de schrijver van dat programma ook nog steeds aan het ontwikkelen is van nieuwe inputs in het programma. Op verzoek van mij maakte hij zelf nog een extra contest aan in het programma, want de CQ-M contest van mei jl stond nog niet in de lange lijst erbij. Nu dus wel. En dat binnen een paar dagen. Noem maar eens een programma schrijver op die zo snel reageert?! Een nadeel van Genlog is wel dat deze de entertoets gebruikt om van invoerveld te veranderen, en bij de andere logboeken is dat veelal toch de taptoes.

De installatie van het programma Logger32 verloopt snel en zonder al te veel problemen op mijn Windows XP pro PC. En later op mijn Windows Vista waren er wel problemen, maar die zijn opgelost. Bij het voor de eerste keer opstarten vraagt het programma gelijk om de roepnaam van je station. Na het invoeren opent er een volscherm gevuld met kleine subvensters. Die je dan na behoefte kan in- en uit schakelen. In het begin schakel je de meeste uit. Omdat je die nu nog niet gebruiken zult. Want je gaat toch per onderdeel het programma actief maken.

Maar eerst is er de nieuwsgierige klikactie. Om te zien wat het programma alle maal kan. Hierna is het tijd om het log te vullen met je logboek, uit een ander programma. Hiervoor maak je dus een ADIF bestand aan. Die laat je dan Logger32 inlezen. Met de optie aan dat deze alle prefixen opnieuw zelf aanmaakt ipv overneemt uit het ADIF bestand. De rede is dat Logger32 dan zelf alles goed aanpast aan zijn eigen database, wat weer ten goede komt voor de awards. Fouten uit het andere log neem je zo niet over.

Na een minuut was Logger32 gevuld met 3950 verbindingen. In een apart bestand in de gelijke map waarin Logger32 is ge‹nstalleerd geeft deze aan of er fouten zijn opgetreden bij het inlezen van het ADIF bestand. In mijn geval ging het om twee verbindingen. Deze stonden dubbel in het voorgaande log programma. Bij controle bleek dit nog te kloppen ook. Hierna was het indelen van het logboek van belang. De volgorde van alle kolommen op rij kan je zo zetten na behoefte. Ook welke je wel en niet wilt zien op het scherm. Het lastige is dat je dit niet alleen voor het logboek zelf moet doen, maar ook voor het ventster waar de eerder gemaakte verbindingen komen te staan, met het station dat je toevoegt in het log. Als je dit op de gelijke wijze wilt indelen, dan moet je die taak twee keer uitvoeren. Maar misschien staat in de help pdf-bestand wel ergens de optie om deze wijziging ook door te voeren in dat venter, gelijk met het logboek venster. Maar ja, eerst proberen en dan pas de help pdf-bestand lezen, als het echt niet lukken wil. Des te amateurs.

Hierna was het tijd om te zien of de verwerking van het log goed was gegaan. Als eerste de DXCC lijst. Deze wordt in een paar tellen samengesteld. Als je die lijst wilt uitprinten, dan wordt de lijst overgezet in een Excel bestand. Geheel in kleur, kan je per band zien welk DXCC je gewerkt hebt en welke nog open staan. Het afdrukken van de lijst kost je ongeveer acht A4tjes. Bij controle bleek dat er geen DXCC weggevallen was. Maar ook dat er geen extra bij gekomen was, dat maakte dus gelukkig geen verschil. Zo kan je dat ook doen voor WAZ, IOTA (22x A4tje), en nog voor nog een aantal bekende awards. Het toevoegen van andere awards heb ik nog niet bekeken. Maar ook dat zal vast wel te doen zijn.

Gegevens invoeren in het logboek kan je op verschillende wijze doen. Of automatische frequentie en call overname via het cluster en bediening van de transceiver, of alles handmatig invoeren. Dit laatste kan van belang zijn als je geen transceiver wil aansturen, of alleen maar de gegevens op de PC wilt hebben staan naast je papieren logboek tijdens het maken van de verbindingen. Bij het laatste laat je veel functies links liggen. Maar ook dan blijft het een prachtig logboek. Dat ook de SWL vast zal aanspreken.

De in te voeren volgorde kan je ook aanpassen, via de tab toets verander je van call, naar datum, naar rapport, net naar gelang je zelf het prettigste invoer vindt. Als je de frequentie en mode automatische laat invullen, dan moet je misschien het bandplan aanpassen. Maar in het algemeen staat alles verder wel goed ingesteld. Zo ook de tijd en zone, UTC tijd ed. En mocht het niet zo zijn, dan valt dat allemaal aan te passen.

Dan het aansturen van de transceiver. Ook dit is zeer eenvoudig. Kabel aansluiten tussen de set en de PC en je kan na een aantal instellingen zo aan de slag. Zeker gezien bij de Kenwood tranceiver die ik bezit. Het staat ook allemaal goed beschreven in de help bestand. Zo staan de meeste gebruikte transceivers er beschreven.

Ook kan je het programma koppelen met een TNC. Dit heb ik zelf niet gedaan. Omdat er een snelle ADSL internet verbinding beschikbaar is. En tevens ook zo ingelogd kan worden in het cluster, QRZ.com en meer van dit soort opties die het programma bied. Zo werkt ook dat bijzonder leuk. Je kan nu eigenlijk geen DX verbinding meer missen. Het is alleen nog zaak om door de pill-up heen te werken. Want er zit nog geen wisknop voor pill- ups in het programma verwerkt. De koppeling met de rotor heb ik niet getest. Aangezien ik daar geen voorziening in de shack bezit. Maar ook dat zal vast wel werken.

Daarnaast kan je ook met het programma aan de slag met PSK, SSTV en RTTY via de geluidskaart. Ook dat werkt prima.Hoewel er vast wel betere programma's zijn te vinden voor deze modes, gaat het goed in Logger32.

Zo kan je het log ook toesturen aan eQSL en aan LOTW. Maar omdat ik nog een Fan ben van de echte QSL kaarten heb ik ook dat onderdeel niet uitgeprobeerd. Zo ook de koppeling niet naar Hamcap en Golist. Ook daar zit een voorziening voor in het programma. Online satelliet tracking is ook nog een optie in het programma. En dat werkt erg leuk. Je moet alleen even zorgen dat je een update keplerset in een file bestand op de PC hebt staan. Maar ook die kan je op internet site van Amsat-na verkrijgen. Ook hier voor zit er in Logger32 een download optie.

Even uitprinten van het help bestand kost je wel 461 A4tjes. Het is allemaal prima voorzien met sreendumps, zodat je gelijk een beetje inzicht krijgt in het venster waarmee je aan het werk wilt. Daarnaast is er ook nog een online vraagbaak actief. Waar je terecht kan met al je vragen. Er is nog geen bestand beschikbaar in de Nederlandse taal op de website van Logger32. Maar die zal ook vast beschikbaar komen. Zelf vind ik het geen probleem om met een Engelstalig programma te werken.

Je kan gerust zeggen dat het een heel leuk programma is, dat je zeker even moet proberen. Je zult verbaasd staan te kijken van de mogelijkheden van het programma en dat eigenlijk alles in te stellen is. En iedereen wel kan voorzien, van dat wat de amateur wil gebruiken. En ik ben bang dat ik toch Logger32 ipv VQlog ga gebruiken in de toekomst, maar das dan een persoonlijke keuze. Als je al deze opties nooit gebruikt is ook VQlog een prima logboek programma.

73, Adriaan PE2K

Lijst met url's

Logger32 kan je daar gratis verkrijgen, met alle andere software, zoals voor het printen en de Nederlandse taal optie. Ook verwijzing naar het forum van de gebruikers.

Genlog kan je daar gratis verkrijgen. Waar je ook met regelmaat de updates kan ophalen.

SD contest kan je daar gratis verkrijgen. Het is ook een goed bruikbaar contestprogramma. Totaal anders van opzet als Genlog. Het is maar net wat je aanspreekt. Ook dit programma gebruik ik graag.