PE2K DIGI QSL kaarten

20 meter QSL ZL1BYZ

ZL1BYZ

Tijdens de contest in mode RTTY op 20 meter, daar was die dan New Zealand, mijn grootste afstand ooit. Meer dan 14000 km. En dan is het even afwachten of je de QSL ook binnen krijgt. En dat lukte, anders zou die hier ook niet te zien zijn. 14000 km, dat was ook wel aan de QSL te zien, helemaal strak was die niet. Maar wel prachtig.

10 meter QSL A61KM

A61KM

Mode RTTY op 10 meter gebruiken geeft ook de nodige DX. Zeker in of rondom een contest. En dat ook weer met QRP, deze keer was het A61KM, met een QSL manager in de US. Dat werd dus 2$ opsturen en ziedaar, de QSL kwam binnen per post. Het gat zelden mis moet ik zeggen. Alleen vanuit Zuid Afrika, dat lukt bij velen niet. Heel vreemd.

10 meter QSL JL1SAM

JL1SAM

In mode RTTY gewerkt JAPAN, deze keer op 10 meter. En dat ging zo goed in de ochtend van de zondagmorgen, dat hij niet de enigse was. Op rij kon je ze in het logboek toevoegen. Het werden er een stuk of 20, en dat met QRP vermogen. Heel bijzonder weer.

10 meter QSL JY4NE

JY4NE

In mode RTTY gewerkt in het voorjaar van 2011 op 10 meter. Een aantal jaren geleden had ik hem al in mode SSB gewerkt op 6 meter. de QSL kaart van hem is in de jaren nooit veranderd. En dat is wel weer grappig. Omdat ik zelf bijna jaarlijks een andere foto op mijn QSL kaart heb staan. Ook dat kost soms weer de nodige tijd.

15 meter QSL CX6VM

CX6VM

In mode CW gewerkt, deze keer op 15 meter. Een erg rustige band, het lijkt wel of de 15 meter een beetje vergeten wordt als 10 meter open is. En zo kan je dus snel nog de nodige DX werken en ook de nodige DX missen. Omdat velen dus niet aanwezig zijn, of er pas heen gaan als 10 meter gaat sluiten. Urugway op 15 meter.

20 meter QSL HL5OC

HL5OC

JT65 HF, 1 minuut zenden, daarna 1 minuut luisteren. En zo werkt je dus DX met een QRP station. Korea, versie zuid. Geheel vol bracht met RRR en 73 in beeld. Echter het signaal was ook op het gehoor te nemen, alleen kan ik het dan nog niet vertalen in zinnen. Daar is een stukje open software voor bedacht.

20 meter QSL 5K1R

5K1R

De 20 meter band is altijd goed voor DX. Deze keer met Columbia in mode CW. in 2011 heb ik in deze mode de nodige landen gewerkt. Zo ook in CW op zes meter. daar komen vast ook de QSL kaarten nog wel van binnen het komende jaar. Eens kijken of dat iets gaat aanzetten voor het DXCC programma.

10 meter QSL 6V7X

6V7X

De 10 meter band is weer open... je kan ze wel door blijven gaan. Deze keer mode RTTY in een contest. 599 en op naar het volgende DX station. Zo gaat het lekker met het DXCC award. In een zeer korte periode verhoog je zo snel je status voor het mooie award.

10 meter QSL LU7WW

LU7WW

De 10 meter band is weer open in het voorjaar jaar (2011). En zo kan je in de namiddag altijd wel zuid-amerika werken in PSK31, en ook alle andere vormen daarvan. JT65 vooral met QRP vermogen. En met iets meer PSK125. Dan werk je er zo een aantal in een korte tijd.

10 meter QSL VP9I

VP9I

De 10 meter band is weer open. VP9I in RTTY gewerkt dit jaar (2011). En ook deze keer ging dat met QRP vermogen. RTTY draagt erg ver. En volgens mij gaat dat verder dan CW. Tenminste, als de PC het kan opvangen.Immers is RTTY een van de digitale verbindingen, die ik al met de C64 deed op 2 meter band in de jaren 80.

20 meter QSL 5Z4ES

5Z4ES

Dit station heb ik in mode ROS gewerkt. ROS moet het antwoord zijn op JT65 HF. Echter ROS is geen open software, we moeten zelf raden naar de gebruikte code. Groot nadeel daarvan is dat geen ander software ook maar ROS doet ondersteunen. En ook in de USA is ROS verboden door de FCC. Hierdoor loop je heel wat verbindingen mis. Kenya er dus mee gewerkt, ook Australie. Het werkt wel, maar niet mijn vervanging van JT65 HF.

15 meter QSL JT5DX

JT5DX

De laatste tijd ben ik ook in mode CW actief. Voor mij is de mode CW niets anders gewoon een digitale mode. Zeker als het met een snelheid van 30 tot 40 WPM gaat. Dat veel te snel voor mijn oren. Mijn call hoor ik dan wel, maar niet de in info die van belang is. Maar daar is ook software voor, die het keurig voor mij omzet in een hoorbaar schrift. Zo ook dus deze verbinding.

20 meter QSL PA1DV

PA1DV

Hem hoor je eigenlijk nooit in SSB. Het lijkt wel of er voor hem alleen de digi mode bestaat. Ook in velen contesten kom je hem tegen. En ik dan ok nog eens op de afdelingsavonden in Apeldoorn. Waar ik dan zijn QSL's mag afgeven. Immers ik ben de QSL manager van de regio 05. Maar deze keer zat er een kaart voor mij erbij. PSK31.

20 meter QSL 4K9W

4K9W

Toch wel bijzonder station. Hij is nogal beperkt in zijn leven, en toch geeft de hobbie hem nog veel levensvreugde. Hem heb ik dan ook iets meer gegeven bij de QSL kaart, dan voor een paar postzegels voor mijn QSL kaart. Dit via de duitse QSL manager. QSO gemaakt via RTTY.

40 meter QSL AA3B

AA3B

Nadat het met QRP vermogen in SSB gelukt was om de USA te werken, moest het ook eenvoudig te doen zijn in de digi mode RTTY. En dat ging ook bijzonder snel. Gewoon op 7,042 MHz. Het vermogen was 5 watt. Een prachtige QSO op zo maar een avond. Hij riep CQ en na een keer roepen stond hij al mijn logboek.

20 meter QSL YIRAZ

YI1RAZ

De eerste verbinding na de oorlog in Irak had ik al snel gemaakt in SSB. En later nog vele keren overgedaan. Er is daar vandaan best wel veel activiteit. En ook dit station werkte ik met QRP vermogen 5 watt in de mode RTTY. De vergelijking met CW gaat erg goed op. Het gaat behoorlijk snel deze QSO's. Je kan echter van SSB zeggen wat je wilt, maar een verbinding maken in een pill-up in SSB is toch wel even geheel anders.